Architect Zandvoort: "Weersomstandigheden grootste uitdaging"

Dit najaar gaat het circuit van Zandvoort op de schop. Jarno Zaffelli zal als architect de leiding hebben over de verbouwing en Hart van Nederland sprak met hem.

De Italiaanse Zaffelli kan zelf erg gepassioneerd vertellen over de plannen van de verbouwing op Circuit Zandvoort. ”Vijf jaar geleden had ik een hele leuke vakantie in Nederland. Ik heb echt alles gezien, van het noorden tot zuiden. Ook bezocht ik voor het eerst het circuit in Zandvoort omdat ik benieuwd was naar het design van het circuit.” Een jaar geleden mocht Zaffelli samen met collega-architecten zijn plan aan de tafel met de organisatie van GP Zandvoort. Zaffelli werd zijn plan werd uiteindelijk gekozen, waardoor hij dit project mag leiden.

Zaffelli heeft eerder circuits verbouwd, bijvoorbeeld die van Silverstone in het verleden. Over de plannen voor Zandvoort is hij duidelijk. ”Ik wil alles zo veel mogelijk intact houden. De bochten die we moeten aanpassen zijn het allermoeilijkst om te maken. Voor de coureurs is bocht 3 het moeilijkst, met name het inhalen, maar er moet nog genoeg aan gebeuren. Het gaat om de details die we moeten veranderen.”

De kritiek dat Zandvoort een saai circuit zou hebben voor een Formule 1 race doet de Italiaan weinig. ”Mensen hebben geen visie daarover. Je kunt het vergelijken met circuit Silverstone. Daar hebben wij ook aanpassingen aan gedaan. Veel mensen hadden er toen ook een mening over. Nu heeft iedereen het over de beste race in jaren.”

Het Nederlandse klimaat is daarnaast voor Zaffelli niet erg voordelig om in te werken. ”De bouw wordt in de winter gedaan. Dat is heel moeilijk. Je bent echt afhankelijk van de weersomstandigheden om goed te kunnen verbouwen.”

Zaffelli geeft tenslotte aan niet alleen te kijken naar een circuit dat alleen geschikt is voor Formule 1 wagens. ”Het wordt een circuit voor iedere autotype.”