Gezondheid

Apotheken blijven dicht uit protest tegen agressie door medicijntekort

De helft van de 40 apotheken in het Gooi houdt hun deuren woensdag tot het middaguur gesloten uit protest tegen geneesmiddelentekorten en het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Zij zijn het zat om voortdurend aan boze klanten te moeten uitleggen waarom ze weer een ander doosje meekrijgen.

Dat zegt apotheker Carlo Schneider van Apotheek Zevenend in Laren, naar aanleiding van berichtgeving van NH Nieuws.

Lees ook: Apothekers verkopen geneesmiddelen aan buitenland

Volgens Schneider krijgen apothekers steeds vaker te maken met agressie door leveringsproblemen van medicijnen. “Dat is niet het gevolg van het beleid van apothekers, maar van het beleid van de overheid”, aldus de apotheker.

Dubbel signaal

Apotheker Bernadine Armbrust uit Hilversum vertelt dat het protest bedoeld is als dubbel signaal. Enerzijds om cliënten op te roepen zich anders te gaan gedragen. Anderzijds is het een oproep naar verzekeraars en de politiek om wat te doen aan de medicijntekorten.

Preferentiebeleid

Het is al langer bekend dat honderdduizenden mensen jaarlijks, zonder medische reden, op een ander merk medicijn worden gezet. Dat komt door het zogeheten preferentiebeleid, waarbij zorgverzekeraars niet meer het duurdere merkmedicijn vergoeden, maar vaak een merkloze variant van hetzelfde medicijn. Volgens Schneider leidt dit tot onveilige situaties van patiënten.

Foto: ANP