Weer & Verkeer

ANWB: 'Ga morgen niet de weg op als het niet hoeft'

De aangekondigde stakingen in het ov zorgen dinsdag voor extra lange files. Dat voorspelt de ANWB. Doordat bijna nergens in Nederland treinen, bussen en trams rijden, gaan naar verwachting veel mensen met de auto naar het werk.

Dennis Mooij van de ANWB adviseert de weg niet op te gaan als het niet echt hoeft “Ga thuis werken als het kan. Mag dat niet, dan kan je misschien een uurtje later beginnen. Kan dat ook niet, check dan van tevoren de verkeersinformatie”, aldus Mooij.

Lees ook: Dijkhoff doet oproep om morgen niet te gaan staken: ‘Het punt is duidelijk’

Over hoe druk het precies wordt durft Mooij geen uitspraak te doen. “Het wordt zeker drukker, maar dat is afhankelijk van hoeveel incidenten er gebeuren. Het is een glazen bol die we helaas niet hebben.”

Schiphol

Ook mensen die dinsdag niet strikt noodzakelijk op de luchthaven moeten zijn, moeten niet komen. Schiphol adviseert hun de reis uit te stellen, in verband met de aangekondigde staking.

Lees ook: Carpoolen, logeren en thuiswerken om files door ov-staking te vermijden

Ondanks de uitspraak van de rechter dat er treinen moeten rijden van Amsterdam Centraal naar Schiphol en omgekeerd, wordt toch grote drukte verwacht in de omgeving van de luchthaven. “Er is zeer beperkt treinverkeer tussen Schiphol en Amsterdam om de reizigersdruk op Schiphol te ontlasten”, meldt Schiphol. “Het gaat om vier treinen per uur in plaats van de gebruikelijke 25 treinen per uur. Verder is er geen openbaar vervoer.”

Schiphol gaat dinsdag extra medewerkers, onder wie kantoorpersoneel, inzetten om de drukte op te vangen. De gemeente Haarlemmermeer en Schiphol zorgen voor extra verkeersregelaars.

ANP/Redactie