Sport

Annemiek van Vleuten wereldkampioen op de weg en hoe!

Annemiek van Vleuten is in Engeland wereldkampioen wielrennen op de weg geworden bij de vrouwen. Een dik en dik verdiende titel, omdat Van Vleuten bijna de hele wedstrijd solo in de aanval was.

Met een lange en indrukwekkende solo zette ze haar achtervolgers op minuten achterstand. Ze is daarmee de opvolgster van Anna van der Breggen, die vorig jaar wereldkampioen werd. Van der Breggen kwam als tweede over de finish, op een dikke twee minuten en maakte daarmee het succes van de Nederlandse vrouwen compleet. Derde werd de Australische Amanda Spratt.

Annemiek van Vleuten in Rio

Er zullen maar weinig mensen zijn die Van Vleuten dit niet gunnen. Het grote publiek leerde haar kennen tijdens de Olympische Spelen in Rio in 2016. Van Vleuten verspeelde toen door een huiveringwekkende valpartij een zo goed als zeker lijkende gouden plak. Met haar 36 jaar is ze nu de oudste wereldkampioen ooit bij de vrouwen. Daarvoor was dat de Franse Jeannie Longo.

Heuvelachtig parcours

Dat er een Nederlandse wereldkampioen zou worden, stond eigenlijk al bijna vast. De vraag was alleen wie. De drie topfavorieten waren Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en Anna van der Breggen. Het werd dus Van Vleuten. Het heuvelachtige parcours in het Engelse Yorkshire was haar op het lijf geschreven. Al na 45 kilometer sprong ze weg op een klimmetje en weg bleef ze, ook de rest van de 105 kilometer die haar nog van de finish scheidde. Dinsdag won Van Vleuten ook nog brons met de individuele tijdrit.