112

Anne en Berk op Gronings terras neergestoken door onbekende: 'Hij keek alsof hij geesten zag'

‘Even lekker een biertje drinken’ op het terras eindigde gisteravond voor Anne en Berk in een nachtmerrie. Een volslagen onbekende 67-jarige man stak uit het niets op het Groningse tweetal in. “Die man keek alsof hij geesten zag”, herinnert Anne zich.

De twee jongens spraken om 21.00 uur af op het terras van De Drie Gezusters in de binnenstad van Groningen. Het was de eerste keer dat ze elkaar ontmoetten na contact via Bumble, een soort datingapp om vrienden te leren kennen.

Ze hadden hun eerste biertje nog niet eens op toen ze werden aangevallen door de man met een mes. “De aanval was in eerste instantie op Berk”, zegt de 26-jarige Anne tegen Hart van Nederland. “Hij werd in zijn nek geraakt.”

‘Mes afgepakt en hem over tafel getrokken’

Anne werpt zich vervolgens tussen Berk (26) en de aanvaller. “Ik heb uit automatisme het mes uit zijn handen gepakt en hem over de tafel heen getrokken. Hij kwam op zijn rug terecht.” Bij het afpakken van het mes raakte ook Anne gewond.

De jongens hebben geen idee waarom de man het nou juist op hun gemunt had. “Hij is een onbekende van ons. We zouden niet weten waarom hij op ons instak.”

Psychose?

Anne heeft het vermoeden dat de man in een psychose zat. “Ik heb de politie gevraagd of ze daar iets over kunnen zeggen, maar dat konden ze niet vanwege het onderzoek. Ik zou het wel graag willen weten. Dan weet ik of ik om me heen moet kijken of niet.”

Het gaat naar omstandigheden goed met Anne en Berk. Berk moest vanwege de steekwond in zijn nek naar het ziekenhuis, maar mocht al snel weer naar huis. Anne is vooral geschrokken. “Het voelt nog onrealistisch, maar het helpt het dat ik dit verhaal nu heel vaak kan vertellen. Ik weet wel dat ik voortaan niet meer aan de zijkant van het terras ga zitten, maar in het midden.”

Lees ook: Drie gewonden bij steekpartij op Grote Markt in Groningen

Bij de steekpartij waren in totaal drie slachtoffers. Naast Anne en Berk raakte ook een vrouw gewond. “Zij werd geraakt door het mes tijdens de worsteling om het wapen af te pakken.”

Wat de dader, een Groninger, bezielde, is nog volkomen onduidelijk. De politie onderzoekt de zaak.