Misdaad

Anita en Sander zijn 4000 euro kwijt door oplichting via Whatsapp

Internetcriminelen hebben het afgelopen jaar goud geld verdiend met een oplichtingstruc via WhatsApp, waarbij slachtoffers geld afhandig wordt gemaakt door een appje van een ‘bekende’. Uit jaarcijfers van de Fraudehelpdesk blijken oplichters met de truc in totaal 260.000 euro te hebben verdiend. Enkele jaren geleden was dit nog slechts 4000 euro.

De truc werkt als volgt: een oplichter doet zich voor als een bekende van het slachtoffer en zegt een nieuw telefoonnummer te hebben. In de appjes die volgen wordt vanwege een noodsituatie een dringend beroep gedaan op het slachtoffer om geld over te maken. Doordat de oplichter de naam en profielfoto van de ‘bekende’ gebruikt, wordt het vertrouwen van het slachtoffer gewekt.

Anita wilde zwager helpen

Zo ook bij Anita uit Leeuwarden. Dankzij een gewiekst foefje is via haar Whatsapp 4000 euro afhandig gemaakt van haar zwager die dacht dat hij haar even uit de brand hielp.

Anita is woest en verdrietig. Ze wil andere mensen waarschuwen, want ook al is ze niet van gisteren, toch is het ook haar overkomen.