Politiek

Amerikaanse kernwapens op luchtmachtbasis Volkel

Het was jarenlang geheim, maar nu staat het toch zwart op wit in een NAVO document. Op de luchtmachtbasis in het Noord-Brabantse Volkel liggen echt Amerikaanse kernbommen opgeslagen.

De Belgische krant De Morgen kreeg het document in handen via een Belgische parlementariër. Daarin wordt het bestaan van de nucleaire raketten bevestigd. De Belgische politicus kwam het stuk op het spoor tijdens een NAVO sessie in de Slowaakse hoofdstad Bratislava.

Document snel aangepast

In het document stond dat de Verenigde Staten zo’n 150 nucleaire wapens opgeslagen hebben liggen op vijf Europese luchtmachtbasissen in België, Duitsland, Italië, Turkije en dus hier in Nederland.

Maar kort na de publicatie is het offline gehaald en is er een nieuwe versie geplaatst. Hierin is de alinea over de kernbommen vervangen door: “Vaak genoemde Europese bondgenoten met geschikte vliegtuigen zijn België, Duitsland, Italië, Nederland en Turkije”.

Geheimhouding

Er wordt al sinds de Koude Oorlog gespeculeerd over de wapens, maar het kabinet heeft nooit officieel willen reageren op de vermoedens. Er zijn namelijk strikte geheimhoudingsafspraken over gemaakt. Toch klapte oud-premier Lubbers ooit wel uit de school. Hij zei in 2013 in een documentaire van National Geographic dat er in ondergrondse kluizen op de vliegbasis Volkel 22 Amerikaanse atoombommen opgeslagen zouden liggen.