Politiek

Ambassadeur Marokko zegt gesprek met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol af

Het gesprek over migratie tussen staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken en de ambassadeur van Marokko is niet doorgegaan. Hij heeft afgezegd voor de afspraak die voor donderdag stond gepland.

Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Waarom de ambassadeur afzegde, wordt uit de verklaring van het ministerie niet duidelijk. Volgens Haagse bronnen wilde hij het over meer dan alleen migratie hebben.

Niet naar Marokko

Aanleiding voor het gesprek was een recent Kamerdebat over onder meer migratie. Staatssecretaris Broekers-Knol zei daarin dat ze nog niet in Marokko is geweest voor een gesprek over de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Ze zou daar volgens Buitenlandse Zaken toch niet de juiste mensen te spreken krijgen.

Lees ook: Nederlanders eensgezind: regering moet stevig optreden tegen Marokko

In de Kamer ontstond hier ophef over. Marokko liet daarop weten dat de staatssecretaris nooit was geweigerd, waarna er een afspraak werd ingepland met de ambassadeur. Maar of Broekers-Knol welkom was om in Rabat te komen praten over het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers, dat liet het land in het midden.

Nederland beschouwt Marokko als een veilig land, daarom maken Marokkanen die asiel aanvragen weinig kans op verblijf in Nederland. Maar hier afgewezen onderdanen weer opnemen, doet Marokko bijna niet.

Lees ook: Asielzoekers uit veilig landen zorgen voor 95% van de overlast

Kamerleden willen opheldering

Vanuit de Kamer werd donderdag opnieuw verbolgen gereageerd. “Stuitend, maar het verbaast me gek genoeg niet”, zei SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Jasper van Dijk van de SP wil opheldering van de staatssecretaris. “Daar gaan we weer”, twitterde hij. “Of is dit opnieuw een ‘misverstand’?”

“Marokko schoffeert Nederland opnieuw”, concludeerde VVD’er Bente Becker. Zij vindt het “tijd voor een stevig gesprek over het intrekken van investeringsgelden, visa en landingsrechten voor hooggeplaatste personen” uit Marokko.

ANP