Opmerkelijk

ALS-patiënt en boer Bram baalt: hij wil werken maar wacht op herkeuring CBR

Bram Emmerzaal heeft haast. Hij wil zo snel mogelijk weer aan het werk, zolang het nog kan. Agrariër Bram is ALS-patiënt en wacht op een nieuw rijbewijs. Maar het CBR heeft achterstand bij herkeuringen.

Twee jaar geleden is bij Bram Emmerzaal uit Angeren ALS vastgesteld. Daarom kan hij niet zomaar zijn rijbewijs verlengen. Hij is afhankelijk van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Op 1 september liep zijn rijbewijs af en Bram zit nu noodgedwongen thuis.

Stilzitten in oogsttijd

“Ik kan nog wel op de tractor rijden maar ik ga niet de openbare weg op terwijl de meeste percelen verderop liggen. Zonder rijbewijs kan ik daar niet naartoe. Het risico is te groot dat er iets gebeurt en dan ben ik niet verzekerd”, zegt Bram. Intussen is de drukke oogsttijd begonnen. Noodgedwongen huurt Bram een externe chauffeur in.

Lees ook: Grapperhaus houdt voet bij stuk: verlopen rijbewijzen worden niet gedoogd

In juni begon Bram al met de aanvraag voor de herkeuring. Nadat zijn rijbewijs op 1 september verlopen was, vroeg het CBR een paar dagen later nog om aanvullende informatie. Die heeft Bram geregeld via zijn revalidatiearts. Maar dinsdag ontdekte de ALS-patiënt dat zijn brief met aanvullende informatie is kwijtgeraakt bij het CBR. “Ze zeiden dat Post NL de brief nooit bezorgd heeft.”

De tijd dringt

Bram is ongeduldig. Hij wil aan het werk. “Nu kan ik het nog. Ik weet niet hoe het volgend jaar staat met die ALS.” Bram gaat langzaam achteruit en weet dat de spierziekte niet te genezen is. “Op dit moment rij ik wel op het erf, maar ik wil er op uit.” Bram krijgt steun, een bericht op Facebook met zijn verhaal is meer dan tweehonderd keer gedeeld. “Dat is natuurlijk leuk en aardig, maar het levert mij niets op”, stelt Bram nuchter vast.

Het CBR kampt al langer met problemen met herkeuringen. De instantie meldt dat het even duurde totdat de brief van Bram verwerkt was. “Met hem is afgesproken dat hij binnenkort een rijtest komt doen bij het CBR om zijn rijgeschiktheid te laten beoordelen.”