Gezondheid

ALS-patiënt Theo trotseert voor derde keer Mont Ventoux

De wereld van Theo, Sophie en hun kinderen stort in als duidelijk wordt dat Theo lijdt aan ALS. Maar ondanks de progressieve spierziekte gaat hij komende week met een heel team de Mont Ventoux beklimmen. Theo doet voor de derde keer mee aan de Tour du ALS en dat is bijzonder. De levensverwachting van patiënten zoals Theo is slechts drie tot vijf jaar.

Het is begin 2015 als Theo uitvalsverschijnselen krijgt in zijn linkerarm. Ze denken dan nog dat het wel zal meevallen. Een beetje oververmoeid misschien. Maar het wordt erger en Theo wordt onderzocht. Sophie: ”We kregen in oktober te horen: het is ALS. Dat was heel heftig.”

Aangepaste fiets

Dit jaar gaat Theo voor de derde keer de berg op. Met een speciaal aangepaste fiets met trapondersteuning en een heel team van vrienden en familie dat hem helpt. ”De sfeer daar is zo bijzonder”, vertelt Sophie. ”Hij wilde perse nog een keer de berg op.”

De Tour du ALS wordt woensdag 29 mei voor de achtste keer gehouden. Het totaal ingezamelde bedrag van alle deelnemers is al opgelopen tot meer dan een miljoen euro. Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor onderzoek. Per jaar overlijden 500 mensen aan de spierziekte en komen er 500 nieuwe patiënten bij.

Er wordt geen onderzoek gedaan naar de ziekte door de grote farmaceutische bedrijven omdat de groep mensen met de slopende ziekte te klein zou zijn.