'Als Oranjekoorts, maar met andere kleuren'

TILBURG (ANP) – Tilburg maakt zich op voor de belangrijkste sportieve gebeurtenis van de afgelopen jaren. Die vindt niet in Tilburg zelf plaats, maar in Rotterdam. Zondag om 18.00 uur is in stadion De Kuip de bekerfinale tussen Ajax en het Tilburgse Willem II. In de Brabantse stad nam de afgelopen dagen de bekerkoorts flink toe. Dat was onder meer te merken in café De Kok aan de Heuvelring, het officieuze ‘Willem II café’.

,,Het leeft heel erg, iedereen zit al een tijd in de zenuwen”, zegt uitbaatster Bettine Maijen. ,,Iedereen heeft het er over. Wij zijn nu ook druk met de voorbereiding voor zondag. We kregen geen vergunning voor een groot scherm, dus hebben we een kleiner. En uiteraard hebben we een buitenbar.”

De buitenbar van De Kok is niet de enige, er zijn er zondag volgens Maijen veel meer. Op de Heuvel, het centrale plein van de Tilburg, staat ter hoogte van het standbeeld van koning Willem II wel een heel groot videoscherm. Daar kunnen honderden supporters de wedstrijd volgen.

Tricolores

,,In het centrum liggen alle winkels vol met spulletjes van de club”, constateert Maijen. ,,Het is in Tilburg nu net als Oranjekoorts, maar dan met andere kleuren.” De Tilburgse voetbalclub heeft als bijnaam de ‘Tricolores’, naar het rood-wit-blauw van het traditionele shirt.

De afgelopen dagen is het een enorme drukte in de fanshop van Willem II, die deel uitmaakt van het stadioncomplex. ,,Iedereen leeft naar de wedstrijd toe”, zegt een vertegenwoordiger van het stadion. ,,We hebben de fanshop vaker open gehad dan normaal. Zo waren we afgelopen maandag en dinsdag open, terwijl we dan anders gesloten zijn. Ook donderdagavond waren we open. En uiteraard gaan de deuren zondag open, voor het vertrek van de bussen met supporters naar Rotterdam.”

Merchandise

Hij heeft geen cijfers van hoeveelheden shirts, petjes of andere spullen die verkocht zijn, ,,maar met name de speciale merchandise voor deze bekerfinale was niet aan te slepen. Vanaf het moment van aankondiging ging dat met honderden tegelijk over de toonbank. Dat liep meteen storm. De finale leeft hier enorm, ook bij sponsors en op social media. Het gaat eigenlijk nog maar over één ding.”

De spelers van Willem II worden zondag door zo’n 18.000 eigen supporters in de Kuip aangemoedigd.