Als de trend doorzet dan hebben Friese wandelaars een groot probleem

Net iets meer dan 35 duizend Nederlanders liepen vorig jaar de Nijmeegse Vierdaagse helemaal uit. Dat betekent dat ruim drieduizend mensen onderweg zijn uitgevallen: op de eerste dag begonnen er namelijk 38 duizend Nederlandse wandelaars.

Friese wandelaars hadden het vorig jaar het zwaarst. Dat is tegen de trend in, want in de afgelopen tien jaar lag het uitvalspercentage bij Friezen onder het landelijk gemiddelde.

Ook Groningen en Gelderland hadden vorig jaar een bovengemiddeld hoog uitvalspercentage. Noord-Brabant en Overijssel kenden juist betrekkelijk weinig uitvallers.

Goed getraind

Zeeuwse deelnemers komen vrijwel allemaal goed getraind bij de start, zo ook vorig jaar. De Zeeuwen hadden het laagste uitvalspercentage. De meeste deelnemers aan de Vierdaagse komen uit Gelderland zelf, gevolgd door Noord-Brabant.

Bij de Vierdaagse kan je van tevoren kiezen om elke dag dertig, veertig of vijftig kilometer te lopen. Over het algemeen vallen op de langste afstand de meeste deelnemers uit, op de korte afstand de minste. Tijdens de tweede dag gooien de meeste afvallers de handdoek in de ring. Op vrijdag, tijdens de laatste etappe, vallen de minste deelnemers uit.