Misdaad

Al-Nusra-commandant Kapelle zou zelf ook mensen hebben geëxecuteerd

De 47-jarige Syriër die wordt verdacht van terrorisme en oorlogsmisdrijven in zijn thuisland, moet nog zeker twee weken in de cel blijven. Ook heeft hij meer op zijn kerfstok dan eerst werd gedacht. Zo zou hij ook zelf mensen standrechtelijk hebben geëxecuteerd in Syrië.

De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag heeft dat vrijdag besloten. De man zou als commandant van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd.

Lees ook: Terreurverdachte Kapelle woonde al jaren in Zeeuws dorp

De Syriër kwam in 2014 als vluchteling naar Nederland en werd dinsdag opgepakt in het Zeeuwse dorp Kapelle. De inwoners van het rustige plaatjes reageerden geschokt op de aanhouding van de terreurverdachte. ”Het was een hele vriendelijke man, hij had ook een vrouw en kinderen,” vertelt een kapster uit Kapelle.

Meerdere oorlogsmisdrijven

De verdachte zou hebben geholpen bij de oprichting van de eerste bataljons van het Vrije Syrische Leger, dat streed tegen de troepen van president Assad. Na korte tijd zou hij zijn overgestapt naar al-Nusra en trouw hebben gezworen aan het Syrische filiaal van al-Qaeda.

Hij wordt niet alleen verdacht van het lidmaatschap van een terroristische organisatie, maar ook van moord als oorlogsmisdrijf. Hij zou hebben deelgenomen aan de standrechtelijke executie van een Syrische militair in 2012. Op video’s op internet is te zien hoe de luitenant-kolonel half ontkleed aan de oever van de Eufraat werd doodgeschoten. Onderzocht wordt nog of de Syriër mogelijk ook betrokken is bij andere oorlogsmisdrijven.

De man op afbeelding is niet de verdachte maar slechts ter illustratie.