Politiek

Al 16.000 Nederlanders hebben gratis loopbaanadvies gekregen

Sinds begin dit jaar kunnen werkende 45-plussers gratis loopbaanadvies krijgen. Dit initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken moet mensen stimuleren om een soort ‘APK’ te doen van hun eigen loopbaan. En daar wordt massaal gebruik van gemaakt: al 16.000 Nederlanders hebben zo’n traject afgerond.

Minister Koolmees over het loopbaanadvies: “Ik vind het belangrijk dat mensen met plezier en gezond de pensioenleeftijd kunnen halen. We worden natuurlijk allemaal ouder, zullen langer door moeten werken, dan is het extra belangrijk dat wij de instrumenten bieden dat mensen het gezond en met plezier kunnen blijven doen.”

Omscholen

Rita Bettink is een van die mensen die zich heeft laten omscholen. Voorheen werkte ze als schoonmaakster op een school, inmiddels is ze secretaresse. Rita: “Het schoonmaakwerk was gewoon heel erg zwaar werk, ik dacht dat hou ik toch niet mijn hele leven vol. Je botten beginnen zeer te doen. En het dweil- stofzuigwerk is voor de rug en schouders niet erg bevorderlijk.”

Iedere werkende 45-plussers kan in aanmerking komen voor loopbaanadvies. Wie een advies aanvraagt, krijgt een aantal individuele gesprekken met een coach. Samen kijk je dan naar je huidige werk, naar wat je kunt en leuk vindt, en waar in de toekomst banen voor jou te vinden zijn. De coach kan je ook helpen om je nieuwe plannen in gang te zetten. Het ontwikkeladvies is voor de deelnemer gratis.

De coach kan per ontwikkeladvies €600 subsidie aanvragen. De regeling loopt af op 10 januari 2020.