Politie 'krijgt diensten niet rond' en vraagt agenten terug van vakantie

Op meerdere plekken in Nederland worden agenten gevraagd op vrijwillige basis terug te komen van vakantie. “Ze krijgen de diensten niet meer rond”, zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB).

Er is volgens de bond sprake van een personeelstekort onder meer de provincie Gelderland en de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Struijs heeft nog geen cijfers, maar volgens hem ligt het aantal politiemensen dat wordt gevraagd om terug te komen significant hoger dan in andere zomers. “De mensen zeggen: het is te gek voor woorden. We zijn al overbelast en nu worden we ook nog lastiggevallen tijdens onze vakantie.”

Vooralsnog worden geen mensen ‘ingevlogen’: de agenten die worden benaderd, vieren thuis vakantie of staan bijvoorbeeld op een camping. Niettemin onderbreken sommige agenten inderdaad hun vakantie, uit collegialiteit, zegt de NPB-voorzitter.

Eigenlijk te weinig mensen

Ook politiebond ACP zegt dat het op meerdere plekken in Nederland gebeurt dat aan politiemensen wordt gevraagd terug te komen, maar of dat vaker gebeurt dan normaal weet de bond niet. Het komt ook niet overal voor, zegt een woordvoerder. “In Brabant bijvoorbeeld gebeurt dat niet, maar worden wel wijkagenten op de noodhulp ingezet. Dus die zijn nauwelijks meer in de wijk.”

Volgens hem is de capaciteit van de basisteams zorgelijk, en wordt dat extra duidelijk in de vakantieperiode. “Dan is er niet minder werk bij de politie.”

Politie herkent beeld niet

De korpsleiding herkent zich niet in het beeld dat wordt geschetst. “Het piept en kraakt bij de politie, maar dat is ook buiten de zomers het geval”, zegt een woordvoerder. De eenheden kunnen niet uitsluiten dat agenten incidenteel wordt gevraagd een gat in het rooster te vullen. “Het kan gebeuren dat iemand zich ziek meldt en dan kan iemand worden gebeld met de vraag iets eerder weer te beginnen. Maar dat kan ook in februari gebeuren.”

De politie-eenheid Den Haag zegt dat het geen collega’s vraagt om hun vakantie te onderbreken. “De roosters geven daar ook geen aanleiding toe”, meldt de eenheid op Twitter. Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland zegt tegen De Gelderlander dat agenten alleen in uitzonderlijke situaties wordt gevraagd terug te komen, in goed overleg wordt dan iets afgesproken om het rooster te vullen.

ANP/Redactie