Gezondheid

Kikkertje-wijd-sluit! Rijk (7) zwemt af in open water

Voor de 7-jarige Rijk uit Abcoude is het vandaag een bijzondere én een spannende dag. Onder het toeziend oog van zijn lerares Astrid gaat hij namelijk afzwemmen. Op zich niet heel bijzonder. Ware het niet dat hij het in open water doet!

Het idee om af te zwemmen in open water kwam van Astrid. Ze kent de ouders van Rijk en zei: “Waarom laten we Rijk niet afzwemmen in het riviertje voor jullie huis?”

Dit riviertje is van Abcoude naar Driemond en Weesp. En zo geschiedde. “We hebben er al vaker geoefend, maar toen moesten we soms stoppen omdat er een boot langs kwam varen”, zegt een enthousiaste Astrid.

Open water vs. zwembad

Astrid geeft al 25 jaar zwemles. Ze zou het goed vinden dat kinderen ook zwemles zouden krijgen in open water. “Zo kunnen ze zelf ervaren wat de gevaren zijn van zwemmen in open water. Bijvoorbeeld omdat het water kouder kan zijn, maar ook omdat je te maken krijgt met sterke stroming of met harde wind.”

Zelf ziet ze de zwemkwaliteiten van kinderen achteruit gaan. Ook ouders zien het volgens haar meer als een bezwaar, dan als een noodzaak: “Ze willen het zwemmen er snel inwrijven en dan door naar voetbal, ballet of hockey.”

Eenmalig

Haar voorstel om Rijk af te laten zwemmen in het water voor het huis van zijn ouders heeft ze voor moeten leggen aan de Nationale Raad Zwemveiligheid. Die staan het eenmalig toe, maar dragen het initiatief een warm hart toe.

In een reactie aan Hart van Nederland laten ze weten dat ze voorstander zijn van aanvullende lessen in open water. “Helaas is het in Nederland niet altijd mogelijk om zwemles te volgen in open water vanwege lokale omstandigheden en het klimaat”, stelt een woordvoerder.

Binnenbaden

Wel zijn er voldoende alternatieven om heel het jaar door te kunnen (af)zwemmen volgens de Raad, namelijk: binnenbaden. Want bij zwemlessen in binnenbaden krijgen zwemleerlingen oefeningen die ook rekening houden met zwemmen in open water.

Rijk moet, in dit geval dus buiten, zwemmen met kleding, op buik en rug. Ook moet hij onder water zwemmen, drijven en watertrappelen. Mocht hij gelijk slagen dan is het bijkomend voordeel dat hij zijn zwemdiploma direct thuis kan ophangen!