Misdaad

Zus Ridouan Taghi boos over arrestatie met 8-jarige zoon op de achterbank

De advocaat van een zus van Ridouan Taghi wil een onderzoek door justitie naar de manier waarop de vrouw deze week is gearresteerd. Ook wil de advocaat weten hoe haar gegevens in de media terecht zijn gekomen.

De vrouw werd maandag met vijf anderen aangehouden. Dat zegt haar advocaat Shirley Splinter van het kantoor Weski-advocaten, die daarmee bevestigt dat een van de arrestanten de zus is van Taghi.

Verdacht van witwassen

De vrouw wordt “slechts” verdacht van witwassen van een auto, hetgeen zij ontkent, zegt Splinter. Ze werd maandag op de A2 klemgereden door meerdere politieauto’s. Vervolgens werden zij en haar man volgens de raadsvrouw door agenten met getrokken pistool uit de auto gehaald. Daarna werden ze geblinddoekt naar het politiebureau gebracht. Ook zou de politie met een hamer op het dak van het voertuig hebben geslagen. Dit gebeurde in bijzijn van haar 8-jarige zoon die achterin de auto zat, aldus advocaat Splinter.

De raadsvrouw vindt de aanhouding van iemand die alleen zou worden verdacht van witwassen “in vergaande mate disproportioneel”. Ze gaat nog met haar cliënt overleggen of ze aangifte gaat doen. De raadsvrouw benadrukt dat de vrouw alleen wordt verdacht van witwassen. “Het is dus simpelweg onjuist, zoals in sommige media staat, dat zij ervan verdacht zou worden hand- en spandiensten ten aanzien van liquidaties te hebben verricht voor haar broer Ridouan.”

‘Media getipt’

Volgens haar was de media getipt over een op handen zijnde doorzoeking van de woning van de vrouw. Ze merkt in dat verband op dat er een filmploeg aanwezig was.

De vrouw en de overige vijf andere verdachten, in de leeftijd van 29 tot 45 jaar, zijn inmiddels weer vrijgelaten. Zij waren aangehouden voor onder meer witwassen, wapenbezit en het bezit van verdovende middelen. Ze blijven verdachten.

Volop ontwikkelingen rond Taghi

Maandag 16 december werd bekend dat Ridouan Taghi opgepakt is in Dubai. Hij leefde daar in een villa. Taghi is de meest gezochte crimineel van Nederland en wordt verdacht van betrokkenheid bij een lange reeks van liquidaties en pogingen daartoe. Ook zou hij betrokken zijn bij grootschalige handel in verdovende middelen.

De inspanningen van de politie om Taghi zijn opgevoerd na de moord op Derk Wiersum. De advocaat van kroongetuige Nabil B. werd in september voor zijn huis geliquideerd. Volgens justitie is Taghi ook bij deze aanslag betrokken. De liquidatie van Wiersum wordt gezien als een zware aanslag op de rechtsstaat in Nederland omdat advocaten op deze manier niet meer vrij hun werk kunnen doen.

Na de arrestatie van Taghi werd verwacht dat zijn uitlevering even zou gaan duren. Donderdag 19 december werd duidelijk dat hij al in Nederland opgesloten zat. In de nacht van woensdag op donderdag is Taghi vanuit Dubai naar Eindhoven gebracht. Direct daarna is hij opgesloten in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.