Advocaat: uitspraak positief én teleurstellend

DEN HAAG (ANP) – De uitspraak van de Hoge Raad over Srebrenica is positief, omdat nu definitief erkend wordt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld bij de evacuatie van vluchtelingen. Tegelijk is het teleurstellend dat de aansprakelijkheid voor de schade van de nabestaanden slechts voor een klein deel wordt toegekend. Dat zei advocaat Simon van der Sluijs vrijdag in een reactie namens de ‘Moeders van Srebrenica’, van wie er een aantal de uitspraak bijwoonde.

“Wat er gebeurd is in Srebrenica, is 100 procent fout, zegt de hoogste rechter, maar daar wordt dan een compensatie van 10 procent aan gehangen. Een willekeurig percentage”, zegt Van de Sluijs. Het gerechtshof in Den Haag had de overlevingskans en daarmee de compensatie eerder op 30 procent gezet, ook al arbitrair volgens hem. Volgens de advocaat ging daar tijdens de cassatieprocedure de discussie niet over. En nu bepaalt de Hoge Raad opeens zelf een percentage, aldus Van der Sluijs.

De verlaagde overlevingskans vindt hij sowieso discutabel, want volgens hem is uit alles gebleken dat de Bosnisch-Servische troepen van legerleider Ratko Mladic geen confrontatie wilden met Dutchbat. “Er is geen schot op de VN-basis van Dutchbat gelost en ze respecteerden de compound. Ze zijn er maar één keer op geweest, aan het begin, met toestemming van Nederland.” De advocaat is ervan overtuigd dat de Bosnische Serviërs niet de compound op zouden zijn gegaan om te zoeken naar achtergebleven mannen.

Van der Sluijs hoopt dat de overheid nu snel in overleg gaat over de schadevergoedingen. Tot nu toe hield ze dat volgens hem af. Als er geen voortgang is, spant hij een procedure aan. Ook zal het nog tijd kosten om de schades te berekenen. Het gaat volgens hem om enkele honderden nabestaanden.