4 activisten actie bij NAVO en TNO weer vrij

DEN HAAG (ANP) – Vier van de in totaal achttien actievoerders die zondag waren opgepakt op en bij een terrein van de NAVO en TNO in Den Haag zijn weer op vrije voeten. Ze hebben een boete gekregen omdat ze zich op terrein van Defensie bevonden wat voor hen verboden gebied is. Dertien actievoerders zaten zondagavond nog vast voor verhoor.

De actievoerders waren onder meer op het dak van het complex geklommen. Een arrestant is buiten het terrein aangehouden door de politie, omdat die zich niet kon identificeren.

Het terrein aan de Oude Waalsdorperweg staat onder toezicht van Defensie. De demonstranten zouden deel uitmaken van No Border, een groep activisten die pleit voor een wereld zonder grenzen, meldt deze organisatie zelf.

Volgens de activisten zorgt de NAVO er onder meer met militaire interventies voor dat mensen moeten vluchten en speelt de militaire alliantie ook “een rol bij het tegenhouden van vluchtelingen aan de Europese grenzen”. TNO behoort volgens hen tot de grootste ontvangers van EU-subsidies voor onderzoek naar nieuwe technologieën voor grensbewaking.