Politiek

'Boeren willen woensdag actievoeren bij tientallen distributiecentra in Nederland'

Farmers Defence Force (FDF) wil woensdag bij ruim veertig distributiecentra in heel Nederland actie gaan voeren. Dat meldt de NOS maandagavond op basis van een brief die de boerenactiegroep heeft gestuurd naar gemeentes waar distributiecentra zijn gevestigd.

De gemeentes kregen de brief omdat demonstraties van tevoren moeten worden aangemeld. FDF verwacht dat bij elk distributiecentrum ongeveer 200 tot 1500 zullen staan activisten staan. De actiegroep was niet bereikbaar voor commentaar.

‘Keiharde acties’

Er is nog veel onduidelijk over de nieuwe boerenprotesten. Pas op woensdagochtend wordt duidelijk wat de nieuwe acties gaan inhouden. Volgens voorzitter Mark van den Oever van FDF gaat het om “keiharde acties waardoor eerdere protestacties verbleken”.

Lees ook: Nog veel onduidelijk: met welke ‘keiharde acties’ komen de boeren woensdag?

De plannen voor nieuwe acties zijn deels afhankelijk van een kort geding dat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel heeft aangespannen. De brancheorganisatie van supermarkten wil voorkomen dat boeren de bevoorrading van supermarkten platleggen. De uitspraak in die zaak is dinsdag.

Minder steun voor boeren

In de afgelopen weken is de sympathie voor de protesterende boeren flink afgenomen. Door de acties bij Eindhoven Airport, een vergelijking met de Holocaust en angst voor lege schappen met kerst staat nog maar 46 procent van de Nederlanders achter ze. Bij het begin van de protesten was dat nog 89 procent.

Lees ook: Sympathie voor boeren naar dieptepunt door nieuwe acties