Actie voor erkenning Armeense genocide

DEN HAAG (ANP) – Op initiatief van de Samenwerkende Armeense Organisaties (SAO) komen dinsdag betogers in Den Haag bijeen om te pleiten voor de erkenning van de Armeense genocide 104 jaar geleden. De bijeenkomst begint om 12.00 uur op het Plein.

Na speeches van enkele Kamerleden en het afgeven van een petitie op het ministerie van Algemene Zaken, waarin de regering wordt opgeroepen de volkerenmoord op de Armeniërs te erkennen, vertrekken de betogers uiterlijk 14.00 naar de Turkse ambassade. Daar volgt een protest tegen de ontkenning door Ankara van de georganiseerde volkenmoord op de Armeniërs door het Ottomaanse Rijk, de voorloper van het huidige Turkije.

Woensdag is op begraafplaats de Boskamp in Assen vanaf 12.30 uur een herdenking van de Armeense genocide. Jongeren van Armeense, Turkse en Koerdische afkomst leggen gezamenlijk een krans. Ook zijn er toespraken van onder meer politici en wetenschappers.

De Armeense genocide vond plaats in 1915 en 1916. De Ottomaans-Turkse autoriteiten vervolgden en vermoordden tussen de 800.000 en 1 miljoen Armeniërs.