Actie in EU tegen uitbuiting: 70 arrestaties

DEN HAAG (ANP) – Tijdens een grote actie in vrijwel heel Europa tegen mensenhandel en uitbuiting van minderjarigen zijn zeventig mensen opgepakt. Ruim tweehonderd potentiĆ«le slachtoffers, onder wie 53 kinderen, zijn tijdens de actie aangetroffen. De volwassenen en de kinderen, die gedwongen moesten werken of bedelen of voor seksueel misbruik waren geronseld, zijn in veiligheid.

De actie, geleid door politiedienst Europol, vond tussen 17 en 23 juni plaats in IJsland, Zwitserland en elf EU-lidstaten, waaronder Nederland. Op vliegvelden, bus- en treinstations, bij veerdiensten en grensovergangen zijn in totaal 127.000 personen en bijna 64.000 voertuigen gecontroleerd.

“De Nederlandse politie heeft bijgedragen aan deze pan-Europese actie. Een persoon met de Belgische nationaliteit is in Nederland aangehouden. Deze persoon wordt verdacht van smokkel van twee minderjarigen met als mogelijk doel criminele uitbuiting”, aldus een politiewoordvoerster. “Er is veel informatie verzameld en uitgewisseld en dat kan leiden tot nieuwe onderzoeken, in Nederland of in het buitenland.”