112

Aart redt leven bejaarde fietser die kopje onder gaat

Aart Spiering (64) uit Zoetermeer bedacht zich geen moment toen hij zondagmiddag tijdens een fietstocht met zijn vrouw opeens een fietser voor zich het naastgelegen water aan de Veenweg in Leidschendam in zag fietsen en vervolgens kopje onder zag gaan.

Hij spurtte zich namelijk direct naar de plek des onheils en dook zelf het water in. ”Die man ging meteen kopje onder, dus toen ik er was dook ik er gelijk achteraan. Het lukte gelukkig al snel om hen boven water te krijgen en met behulp van toegesnelde omstander trokken we hem op de kant.”

Black-out

Het slachtoffer kwam volgens Spiering vervolgens redelijk snel weer bij bewustzijn. Spiering: ”De vrouw van de man was behoorlijk overstuur, ze vertelde al snel dat haar man een hartpatiënt is. Hij liet zelf op een gegeven moment weten dat hij opeens een black-out kreeg en daardoor rechtsaf het water in sloeg.”

Uiteraard kon de reddingsactie van de Zoetermeerder op veel dankbaarheid rekenen van de vrouw van het bejaarde slachtoffer. ”Ze was heel erg geschrokken maar was reuze dankbaar. Ze heeft ook onze gegevens genoteerd dus misschien hebben we nog een keer contact. Mijn vrouw en ik zijn net thuisgekomen, het moet nu even landen allemaal.”

Eerste hulp

Spiering prijst zichzelf in ieder geval gelukkig met zijn werk, want daar heeft hij geleerd rustig te blijven in situaties als deze: ”Ik werk in de Offshore, op een booreiland dus. Als daar iets is gebeurd waarbij eerste hulp nodig is komt er niet zomaar een ambulance. Daar heb je mensen nodig die eerste hulp kunnen verlenen. Ik heb dus alle benodigde EHBO-papieren. Ik heb gelukkig in 35 jaar nooit iets meegemaakt, toch is al het oefenen het waard geweest.”

Beeld: Regio15