Opmerkelijk

Aardbeving met kracht van 2,8 ten westen van Texel

In de bodem onder de Noordzee is een aardbeving geweest. Die had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag ongeveer 40 kilometer ten westen van Den Helder en Texel. Volgens het weerinstituut is zo’n trilling aan land niet te voelen.

De beving wordt veroorzaakt door gas- of zoutwinning, meldt het KNMI. Dit heet ook wel ‘geïnduceerd’. Op 7 december was er ook al een kleine aardbeving in Middelstum, het noorden van Groningen. Deze was slechts 0,5 van kracht.

Nachtelijke metingen

De beving was in de nacht van zondag op maandag, rond middernacht. Aardbevingsdeskundigen van het KNMI ontdekten de beving maandagochtend toen ze nachtelijke metingen bekeken.

De zwaarste aardbeving ooit in Nederland was in 1992 bij Roermond. Die had een kracht van 5,8. De zwaarste gasaardbeving in Groningen gebeurde in 2012 bij het dorp Huizinge, met een kracht van 3,6.

Eind november waren er ook in het Groningse Siddeburen en Spijk kleine aardbevingen. In de Noordzee is er de afgelopen twee weken geen beving geweest.

Tekst: ANP | Beeld: KNMI