Gezondheid

Aanstaande vader Tjalling (31) verlamd na hersenbloeding

Tjalling Hijlkema (31) uit Doezum leidde met zijn vriendin Kelly een onbezorgd leven. Het stel had net hun droomhuis gekocht, dat Tjalling zou gaan verbouwen, en in december verwachten ze hun eerste kindje.

De toekomst zag er rooskleurig uit, maar op 23 juni van dit jaar veranderde alles. Politieagent Tjalling werd getroffen door een herseninfarct, gevolgd door een hersenbloeding en een epileptisch insult. Hij raakte halfzijdig verlamd en vrienden willen Tjalling nu helpen door geld voor hem in te zamelen.

Spasmes

Vriendin Kelly vertelt wat er precies gebeurde. ”Zaterdagavond had Tjalling een bruiloft van een goede vriend, waar hij een optreden gaf met zijn gitaar. Op het feest kreeg hij last van spasmes, maar hij dacht dat het door de spanning kwam. Toen we thuiskwamen zijn we gaan slapen, ook omdat Tjalling zei dat het wel ging en hij geen klachten meer had op dat moment.”

De volgende ochtend voelde Tjalling zich toch niet goed. ”Hij had veel pijn en ik heb gelijk 112 gebeld. Tijdens het telefoongesprek met de ambulancemedewerker zag ik dat hij zijn linkerarm niet meer kon bewegen. Vervolgens is hij in het ziekenhuis op de intensive care opgenomen”, zegt Kelly.

Blijvende schade

Zijn situatie was zeer kritiek en ze wisten niet welke kant het op zou gaan. Inmiddels ligt Tjalling op de medium care afdeling en is hij aanspreekbaar, maar zijn linkerlichaamshelft is nog steeds verlamd. Volgens Kelly en de artsen is het lastig in te schatten hoe de situatie zich ontwikkelt. ”We weten niet precies hoe Tjalling hieruit komt, maar er zal zeker blijvende schade zijn. Hij blijft voorlopig op de medium care omdat zijn situatie nog steeds erg zorgelijk is.”

Crowdfunding

Collega’s van Tjalling bij de eenheid van Noord-Drenthe zijn daarom afgelopen zaterdag een crowdfunding gestart, omdat het huis helemaal verbouwd moet worden vanwege zijn situatie. In minder dan 48 uur is er al ruim 41.000 euro opgehaald.

Tjalling op zijn gitaar