Dieren

Aangifte tegen burgemeester Schiermonnikoog om haan in mandje

Dierenorganisaties hebben aangifte van dierenmishandeling gedaan tegen burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog. De organisaties vinden dat Van Gent geen toestemming had mogen geven voor het zogenoemde Kallemooifeest, een evenement waarbij traditiegetrouw een haan in een 18 meter hoge mast wordt gehesen.

De haan, een symbool van vruchtbaarheid, blijft daar drie dagen zitten. Het is een traditie die niet meer van deze tijd is, vinden de dierenorganisaties. De groepen, waaronder Comité Dierennoodhulp en Animal Rights, kondigen aan dat ze actie hiertegen zullen blijven voeren “tot deze vorm van dierenmishandeling stopt”.

Lees ook: Omstreden pinkstertraditie op Schiermonnikoog met haan in mandje gaat door

Zaterdag vroegen ze de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA op te treden tegen dit dierenleed. Toen de kwestie een jaar geleden bij de rechter lag, oordeelde de rechtbank in Groningen dat er geen sprake was van dierenmishandeling. In mei liet het Comité Dierennoodhulp weten dat het de zaak voorlegt aan de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land.

ANP