'Aan de Amsterdamse grachten' klonk weer luid

AMSTERDAM (ANP) – Uit duizenden kelen klonk zaterdagavond in Amsterdam weer de tekst van het lied Aan de Amsterdamse grachten. Traditioneel wordt daarmee het Prinsengrachtconcert afgesloten. Ook deze zaterdagavond klonk weer klassieke muziek over de Prinsengracht. De bezoekers keken vanaf bootjes, de kades of vanuit openstaande ramen naar de 36e editie van het concert, dat ook rechtstreeks was te volgen op radio en televisie. Tienduizenden bezoekers wonen het evenement – georganiseerd door de AVROTROS – jaarlijks bij.

Op het podium stonden de Finse violist Pekka Kuusisto, die dit jaar hoofdgast was, de Nederlandse bariton Raoul Steffani en de Oostenrijkse sopraan Vanessa Waldhart. Ze traden op samen met Camerata RCO, een ensemble met leden van het Concertgebouworkest.

Voor het eerst moesten eigenaren van bootjes dit jaar in het bezit zijn van een plaatsbewijs voor het gratis toegankelijke openluchtconcert, vanwege de grote drukte op het water. Uiteindelijk lagen er dit keer tweehonderd bootjes, zo’n vijftig meer dan voorgaande jaren omdat de organisatie voorrang gaf aan kleinere vaartuigen.

Kinderprinsengrachtconcert

Het publiek kon niet terecht op een deel van de kade op de Prinsengracht bij het Pulitzer Hotel, uit vrees voor overbelasting. De organisatie had in plaats hiervan andere plekken beschikbaar gemaakt, waardoor er evenveel bezoekers terecht konden als voorgaande jaren.

In de middag was er al het Kinderprinsengrachtconcert, met optredens van saxofoniste Aliza Faber (14), celliste Donna van Leeuwen (12) en violist Marcel Sutedja (12). Zij stonden op het podium met Jamai, Trijntje Oosterhuis en Patricia van Haastrecht, onder begeleiding van het Jeugdorkest Nederland.