Lifestyle & Entertainment

Geen paniek bij Nederlanders op Gran Canaria: 'Krijgen niets van bosbranden mee'

Er is geen reden voor paniek onder Nederlandse toeristen die op dit moment op het Spaanse eiland Gran Canaria verblijven of juist onderweg zijn. De aanhoudende bosbranden die het eiland teisteren vinden namelijk plaats in de bergen in het noorden, ver weg van het toeristische gebied waar de grote hotels staan.

De autoriteiten meldden maandag dat zo’n 8000 mensen hun huis of vakantie-onderkomen moesten ontvluchten. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

‘Branden in uiterste noorden’

Volgens Nederlander Aad Louwers, een Eindhovenaar die al 4,5 jaar als makelaar in Pasito Blanco woont en werkt, is de kans heel klein dat Nederlanders last krijgen van de bosbranden. “De Nederlandse toeristen zitten in het zuiden, die krijgen er niets van mee. Die brandhaarden zijn in het uiterste noorden, zo’n 50 kilometer hiervandaan. Daar hebben vakantievierders weinig te zoeken want daar zijn de weersomstandigheden minder. Waar wij zitten is het hartstikke droog. In het gebied van de branden is het veel groener, dat brandt veel beter.”

Volgens de 62-jarige Louwers heerst het vermoeden dat de brand is aangestoken. “De brandweer schijnt moeite te hebben met de bestrijding. Er zijn te weinig manschappen op het eiland. Die moeten allemaal van het platteland komen.”

‘Vooral dorpjes’

Ook de 57-jarige Monique Kleeberg maakt zich geen zorgen, zij verblijft grote delen van het jaar in Playa del Ingles. “De bosbranden treffen vooral dorpjes waar alleen locals zitten. Inmiddels zijn wel al bijna 6000 mensen geëvacueerd.”

Ook Wim Bonewald, die een café runt aan de zuidkant van het eiland, zegt dat je daar weinig merkt van de branden zelf. “Wij zien van hieruit wel de rook van de heftige brand in de bergen.  En we zien de helikopters voor het vullen van de waterzakken om te blussen”, zegt Bonewald.

Vragen van vakantiegangers

Al is het toeristische gebied veilig, de café-eigenaar krijgt veel vragen van Nederlandse vakantiegangers. “Veel aankomende toeristen vanuit Nederland denken dat het hier in het Zuiden onveilig is. Ik kreeg al reacties van: ‘moet ik omboeken?’ Dit is absoluut niet nodig. Nogmaals het is veilig in het Zuiden.”

De autoriteiten melden dat het nog dagen kan duren voordat de brand onder controle is. Er zouden op dit moment meer dan 600 brandweermensen zijn ingezet om het vuur bestrijden.