Politiek

Celstraf geëist tegen aanslagdreiger Wilders

Tegen de Pakistaan Junaid I. is dinsdag een celstraf van zes jaar geëist. De 27-jarige wordt er onder meer van verdacht dat hij een terroristische aanslag wilde plegen op Geert Wilders. Aanleiding was de cartoonwedstrijd voor spotprenten van de profeet Mohammed die de PVV’er had uitgeschreven.

“Een grove aantasting van de Nederlandse democratie”, aldus de officier van justitie.

Lees ook: Junaid I. wilde cartoonwedstrijd stoppen: ‘Niet de bedoeling iemands leven te beroven’

Wilders was aanwezig in de rechtszaak. Hij heeft kort oogcontact gehad met de man die hem van het leven wilde beroven. “Toen ik binnenkwam en net ook toen hij ging, draaide hij zich om en keek mij aan dus ik heb natuurlijk teruggekeken, een fractie van een seconde. Maar het is goed dat hij ziet dat ik er ben en hopelijk wordt hij behoorlijk gestraft”, zei hij voor de uitspraak tegen HvNL-verslaggever Marloes van der Ploeg.

‘Vreemd gevoel’

De hele kwestie is hem niet in de koude kleren gaan zitten, zegt de politicus, maar hij wilde er per se bij zijn. “Het is een vreemd gevoel om in een zaal te zitten met iemand die je ziet zitten, een paar stoelen verderop, die van plan was je van plan was je een kopje kleiner te maken, letterlijk. Maar toch wel goed om er te zijn, dat hij ook ziet dat ik er was. En hoewel ik hem niet gesproken heb, heb ik heb laten zien dat het dreigement van geweld mij niet klein krijgt en mij niet van standpunt doet veranderen.”

Lees ook: Meer onderzoek Pakistaanse bedreiger Wilders

I. werd vorig jaar augustus aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag ervoor plaatste hij op Facebook een filmpje waarin hij een aanslag zou hebben aangekondigd op de PVV-leider of de Tweede Kamer. Dat filmpje is door ruim 153.000 mensen gezien en 14.000 keer gedeeld. De Pakistaan heeft altijd ontkend dat hij uit terroristisch oogpunt handelde.

De cartoonwedstrijd werd om veiligheidsredenen afgeblazen.

ANP/redactie