Misdaad

5,5 en 5 jaar cel voor 'obermishandelaars' Armin N. en Arash N.

De Nederlandse broers Armin N. en Arash N. die vorig jaar een ober in Praag zwaar toetakelden, zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 5,5 en 5 jaar. Het hof acht zware mishandeling bewezen. De mannen mogen tien jaar lang Tsjechië niet meer in.

Eerder dit jaar werden de twee door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk 5 en 6 jaar voor het toebrengen van zwaar letsel bij de ober en voor ordeverstoring. De rechter besliste ook dat ze de komende tien jaar het land niet meer in mogen. Zowel het Openbaar Ministerie als de broers gingen in beroep.

Lees ook: Vriend mishandelde Praagse ober in Nederland op zoek naar antwoorden

Armin vertelde het hof dat hij veel spijt heeft. “Ik ben erg teleurgesteld in mezelf, dat ik hierin terecht ben gekomen.” Arash erkende dat hij “buitensporig” en “impulsief” heeft gereageerd. Maar, benadrukte hij: “Ik ben dit gevecht niet begonnen en kan daar dus niet verantwoordelijk voor worden gehouden.”

Lees ook: Nederlanders vast voor mishandeling van ober in Tsjechië

De broers waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in de Tsjechische hoofdstad om het vrijgezellenfeest van een van de mannen te vieren. Twee vrienden kregen ruzie met het personeel van een restaurant omdat ze op het terras zelf meegenomen bier dronken. Die ruzie liep uit de hand. De toegesnelde ober Miroslav Vitek werd zo zwaar afgetuigd dat hij onder meer een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep.

ANP