5 en 6 jaar cel voor obermishandelaars Praag

PRAAG (ANP) – De Nederlandse broers Arash N. (32) en Armin N. (29) zijn door de rechtbank in Praag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf en zes jaar voor het toebrengen van zwaar letsel bij een ober in de Tsjechische hoofdstad en ordeverstoring. Door het geweld tijdens een vechtpartij raakte de ober vorig jaar zwaargewond. Hij heeft nog altijd last van zijn verwondingen.

De broers mogen na het uitzitten van hun straf tien jaar Tsjechië niet meer in. Arash kreeg een lagere straf, omdat hij een kleiner aandeel had in het geweld. Ook vindt de rechtbank zijn spijtbetuiging oprechter. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag direct na de uitspraak laten weten in hoger beroep te gaan.

Het OM beschuldigde de broers van poging tot moord en vond een celstraf tussen de tien en achttien jaar passend. Ook had het OM liever gezien dat de broers nooit meer welkom zouden zijn in Tsjechië. De rechtbank weegt echter mee dat het de manager van het restaurant was die de ruzie begon door de eerste duw uit te delen.

Gevecht

Armin en Arash waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in de Tsjechische hoofdstad om het vrijgezellenfeest van een van de mannen te vieren. Twee vrienden kregen ruzie met de manager van restaurant Polpo, omdat ze op het terras bier dronken dat ze zelf hadden meegenomen. Die ruzie liep uit de hand. De toegesnelde ober Miroslav Vitek werd zo zwaar afgetuigd dat hij onder meer een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep.

Van het gevecht zijn beelden op internet verschenen. Die zorgden voor grote verontwaardiging in zowel Nederland als Tsjechië. Na de vechtpartij, vertrokken de mannen halsoverkop naar Berlijn om later toch terug te keren naar Praag. Daar werden ze op het vliegveld aangehouden.

Hoofdrol

De broers speelden volgens de aanklager de hoofdrol in de vechtpartij. Van de groep kregen er drie voorwaardelijke celstraffen. Twee anderen gingen vrijuit omdat ze juist hadden geprobeerd de boel te sussen.

Als de straf onherroepelijk is, dus als het hoger beroep behandeld is, kunnen de mannen hun straf in Nederland uitzitten.