NPO Start Plus wordt NPO Plus

HILVERSUM (ANP) – NPO Start Plus, de betaalde streamingdienst van de publieke omroep, krijgt volgend jaar een nieuwe naam. De dienst moet NPO Plus gaan heten. Dat kondigt NPO Start-manager Mezen Dannawi aan op de site van de NPO.

NPO Start Plus is de betaalde versie van NPO Start, waar mensen programma’s online kunnen terugkijken. Meer dan 250.000 mensen hebben een abonnement. De nieuwe naam moet het verschil tussen NPO Start en NPO Plus duidelijk maken.

NPO Start krijgt binnenkort ook een aparte afdeling voor kinderen. “Een omgeving waar kinderen gratis en veilig kunnen kijken naar Nederlandse kinderprogramma’s van Zapp en Zappelin”, zoals Dannawi het omschrijft.

Geen winst

In een interview met NU.nl benadrukt Dannawi dat de publieke omroep geen winst wil maken met NPO Start Plus. Hij zegt dat de publieke omroep een vergoeding vraagt aan kijkers om zo de kosten van programmarechten te kunnen dekken. “We zagen dat mensen meerdere afleveringen wilden kijken, maar kwamen erachter dat daar extra rechten voor betaald moesten worden. We konden die kosten niet zelf dekken en besloten daarom een kleine vergoeding te vragen. Zo vallen we de kijker die dat niet wil ook niet lastig.”

De dienst kost 2,95 euro per maand en heeft een groter aanbod dan de gratis versie. Dannawi noemt NPO Start Plus na de lancering in 2017 nu al een succes. “In ons concessiebeleidsplan uit juli 2015 hebben we gezegd dat we in 2020 met NPO Start Plus 300.000 tot 400.000 mensen willen bereiken.”