Misdaad

20 jaar cel geëist tegen Bekir E. voor het vermoorden van 16-jarige Hümeyra

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een 20-jarige celstraf en tbs voor Bekir E. Hij schoot de 16-jarige Hümeyra dood in december vorig jaar.

De officier van justitie zei dat de moord met voorbedachte rade is gepleegd. Omdat hij van heel dichtbij zeven kogels op haar heeft geschoten, sprak de officier van justitie van een liquidatie. ”Uit beelden bleek dat hij wist waar hij mee bezig was”, stelt de officier van justitie vrijdag. Verslaggever Léon Mastik volgt de rechtszaak op de voet.

Eerste zittingsdag

Donderdag was de eerste zittingsdag in de rechtbank van Rotterdam. Bekir E. maakte toen een verwarde indruk. Na een emotioneel betoog van de zus van Hümeyra die sprak namens de familie, gaf E. aan dat hij alle verantwoordelijkheid voor de moord op zich neemt, maar tegelijkertijd wees hij weer naar anderen als schuldigen. Dit terwijl hij eerst nog snikkend naar de verklaringen van de familie van Hümeyra had geluisterd en hij zijn fout toegaf.

E. had een kortstondige relatie met het meisje. Hij vermoordde Hümeyra vorig jaar op het schoolplein van het Designcollege. Daarvoor had E. haar gestalkt, bedreigd en mishandeld, ondanks dat hij een contactverbod had.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) oordeelde eerder dat E. zwakbegaafd is en een persoonlijkheidsstoornis heeft. E. zei donderdag dat hij het niet eens met de analyse van het PBC. Ook zei E. dat agenten over hem logen en dat zij een straf verdienden. Agenten hadden namelijk verklaard dat E. na de moord op Hümeyra zelf 112 had gebeld en tegen hen had geroepen dat ‘ze niet moet fucken met mij’.

Afschuwelijke details

E. ging donderdag verder in op de moord die hij op Hümeyra pleegde van 18 december vorig jaar. De moordverdachte draaide de rollen om en legde de schuld bij haar. E. had zelf al verschillende aangiften tegen hem lopen voor het bedreigen, stalken en mishandeling van zijn exen. De verklaringen van E. waarom hij Hümeyra vermoordde wisselde continu.

Zo wees hij naar drugs, maar op een ander moment wist hij niet meer waarom hij het had gedaan. Even later kon hij in afschuwelijke details vertellen hoe hij het 16-jarige meisje had doodgeschoten door haar hoofd. Bekir E. gaf aan dat hij niet gericht op haar hoofd schoot, maar de ijzingwekkende camerabeelden bevestigden dit wel.

De familie hoopt op een levenslange celstraf voor E. Ze eisen van hem 150.000 euro schadevergoeding, onder meer voor de reiskosten om Hümeyra naar haar laatste rustplaats in Turkije te brengen.  “De hoogste straf die hij zou kunnen krijgen is dat hij iedere dag de pijn en het verdriet dat wij voelen ook zou moeten voelen,” zei haar zus gisteren. Het OM maakt vrijdag de strafeis bekend.