Gezondheid

15-jarige Balaji kan nog zien dankzij vuurwerkbril

Veel oogartsen, maar ook ouders, hameren erop als kinderen de deur uitgaan om vuurwerk af te steken: zet een vuurwerkbril op. Dat kan ernstig oogletsel voorkomen. Dit jaar zijn er 90 patiënten opgenomen met vuurwerk-verwondingen, waaronder 32 kinderen. Bijna de helft van de slachtoffers raakte gewond door vuurwerk van anderen.

Iemand die dat nu uit eigen ervaring kan beamen is de 15-jarige Balaji van Leeuwen uit Berkel en Rodenrijs. Als hij tijdens de nieuwjaarsnacht geen vuurwerkbril had opgehad, was hij vrijwel zeker blind geweest aan beide ogen.

Balaji luidde het nieuwe jaar in bij zijn vriendin. Na een gezellige avond gingen ze naar buiten om vuurwerk af te steken. Daar had iemand sterretjes gestoken in een vuurwerkpot die al was afgegaan. Balaji pakte één van de sterretjes en toen ging het fout. Het ding ontplofte in zijn gezicht. Balaji liep brandwonden op in zijn gezicht en moest naar het ziekenhuis. Als hij de vuurwerkbril niet op had gehad, was het letsel veel ernstiger geweest.