Zo pakte politie kopstukken van een gevaarlijke wapenbende

De politie heeft dinsdag op veertien plekken invallen gedaan en acht personen aangehouden in een landelijk onderzoek naar grootschalige wapenhandel. Dankzij de politie-actie, waarbij onder andere 60.000 euro cash en twee handvuurwapens in beslag zijn genomen, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) een grote slag geslagen in de strijd tegen een gevaarlijke wapenbende.

Het OM in Rotterdam, dat de leiding heeft over het onderzoek, meldt dat er niet over één nacht ijs gegaan. In 2018 werd namelijk al gestart met een groot onderzoek naar de groep criminelen. “We hebben een informatiepositie binnen deze criminele wereld gepakt en zo de groep stap voor stap in beeld gebracht. We zijn er heel blij mee dat we een groep op hebben kunnen rollen die zich met grootschalige vuurwapenhandel bezighield”, aldus Arjen de Zwart, hoofdrechercheur van de Rotterdamse politie.

De Zwart staat dinsdagmiddag met een goed gevoel de pers te woord en spreekt van een mooie dag voor de politie:

De invallen vonden plaats in panden in Capelle aan den IJssel (3), Rotterdam (5), Gouda (1), Den Haag (3) en Huis ter Heide (2). De Zwart: “Deze groep is zo bijzonder omdat ze op grote schaal vuurwapens leveren. Ze zitten echt in grote partijen, soms van wel tientallen tegelijk.”

“In Rotterdam hebben we te maken met een fors aantal schietpartijen, dat aantal loopt dit jaar al naar de 80. Deze mensen leveren aan andere criminelen die bereid zijn om geweld te gebruiken. De wapens worden gebruikt bij criminele acties zoals liquidaties. Wij hebben zelfs zaken in de media gezien waarvan wij denken dat de wapens afkomstig zijn van deze groep.”

Hoewel De Zwart spreekt over een succes zijn er bij de invallen maar twee handvuurwapens in beslag genomen, iets waar hij zelf niet verbaasd over is. “Het zijn maar twee vuurwapens, dat klopt. Het laat echt zien hoe goed georganiseerd zij zijn. Ook geeft het aan hoe groot de doorloopsnelheid is in de handel van vuurwapens. Deze mensen laten zichzelf niet met vuurwapens pakken. Er is een enorme vraag naar wapens, daarom zijn ze dus maar heel kort in bezit.”