Misdaad

Grote politieactie in regio Utrecht vanwege 'excessief geweld'

De politie heeft dinsdag op zeven locaties in Utrecht en omgeving doorzoekingen gedaan vanwege een langlopend onderzoek naar een crimineel samenwerkingsverband. Binnen dit netwerk zouden ram- en plofkraken worden gefaciliteerd, maar ook liquidaties en voorbereidingen daarvan.

Een van die liquidaties is die van advocaat Derk Wiersum in Amsterdam, meldt de politie.

Een week geleden werd de neef van de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi aangehouden in het onderzoek naar de moord op Wiersum.

De politie onderzoekt een “samenwerkingsverband dat draait om het faciliteren van ondermijnende misdrijven op het gebied van excessief geweld”. Dit zou gedaan worden door het leveren van onder meer gestolen voertuigen. Tijdens¬†de doorzoekingen in de omgeving van Utrecht zijn onder meer auto’s, motoren, goederen, gegevensdragers en een groot geldbedrag in beslag genomen.

Advocaat kroongetuige

Derk Wiersum werd in de ochtend van 18 september doodgeschoten in de buurt van zijn woning in Amsterdam. De advocaat stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo. Hoofdverdachte in die zaak is Ridouan Taghi.

Begin november werden al twee mannen opgepakt die ervan worden verdacht de helers te zijn van een van de auto’s die werden gebruikt bij de moord. De verdachten zijn gehoord en inmiddels weer vrijgelaten.

Over eventuele andere aanhoudingen wil de politie geen verdere mededelingen doen.

Beeld: ANP