Dieren

Cel- en taakstraffen voor hondengevechten: 'Dieren is verschrikkelijk leed aangedaan'

De 32-jarige Batikan Y. krijgt acht maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, voor het organiseren van vier hondengevechten, dierenmishandeling en het fokken van agressieve pitbulls. Zijn broer Dagokan (35), de even oude Daniël van de W. en Stephanie B. (33) kregen van de rechtbank in Amsterdam taakstraffen van 60 tot 240 uur.

Daarnaast kregen ze voorwaardelijke celstraffen van twee weken tot drie maanden opgelegd voor hun aandeel in de hondengevechten. Ze mogen ook drie jaar lang geen hond hebben.

Lees ook: OM eist tot 9 maanden cel voor organiseren ‘gruwelijke’ hondengevechten

De vier hielden de hondengevechten in de woning van een van hen in Amersfoort. Die dieren liepen daardoor ernstige bijtwonden op en werden kreupel. Een van de honden raakte zo ernstig gewond dat de verdachten een poot hechtten met een hechtpistool.

Lees ook: Viertal voor de rechter om organiseren hondengevechten

De rechtbank sprak van “verschrikkelijk leed” dat de dieren is aangedaan. Door de honden te fokken op vechtkenmerken en ze te houden zonder te voldoen aan de geldende eisen, zijn bij een deel van de dieren ernstige gedragsafwijkingen ontstaan.

De rechtbank achtte niet bewezen dat de mannen en vrouw een criminele organisatie vormden.

ANP