Gezondheid

Euthanasie bij ernstig zieke kinderen: 'Hoe verder de tijd, hoe meer je er over nadenkt'

Kinderartsen hebben dit weekend gepleit voor het mogelijk maken van euthanasie voor ernstig zieke kinderen. Een grote meerderheid van de artsen is hier voorstander van. Voorstanders zijn ook ouders Brenda en Johan van Zanden.

Brenda en Johan hebben een ernstig zieke zesjarige dochter. Ze worstelen al jaren met het lot van hun doodzieke dochter. “Eigenlijk hopen wij – en dat klinkt hard – dat ze zo’n zware aanval krijgt waar ze niet meer uitkomt. Dat ze dan langzaam wegzakt”, zegt moeder Brenda.

‘Alles aangepast’

“Ze heeft een aandoening die levensduur verkortend is”, legt Johan uit. “We hebben hier zuurstof, we hebben een monitor die bewaakt haar hartslag en zuurstof. Daar kunnen we waardes op meten. Alles is aangepast.”

Lees ook: Bijna alle Nederlanders voorstanders van euthanasie bij ongeneeslijk zieke kinderen

‘Beter als ze er niet meer zou zijn’

Aan de gedachte dat het beter zou zijn dat ze er niet meer zou zijn denken Brenda en Johan dagelijks. “Hoe verder je in de tijd gaat, hoe meer je er over na gaat denken. Ik heb heel vaak momenten dat ik denk dat het voor haar en voor ons beter is als ze er niet meer zou zijn”, zegt Brenda.

De ouders van Isabel hopen dat de politiek het serieus neemt. Minister Hugo de Jonge laat weten dat hij nog niet wil reageren op het onderzoek en zich eerst beter wil laten informeren.