Dieren

Koeien van boer Jan maken rare sprongen door vuurwerk: belanden op de stoep bij coop

Boer Jan Terhaerdt waarschuwt: steek geen vuurwerk in buurt van vee af. Afgelopen vrijdag- op zaterdagnacht werd hij wakker gemaakt omdat vier van zijn koeien op de vlucht waren geslagen nadat er vuurwerk in de buurt was afgestoken door dorpsgenoten die een verjaardag vierden.

De koeien waren zo geschrokken dat ze pardoes over de omheining sprongen, vertelt boer Jan. “Ja, ze kunnen hoog springen. Een koe in het nauw maakt rare sprongen!”

Gemeentelijk vuurwerkverbod

Omstanders wisten de koeien voor de deur van de plaatselijke Coop bijeen te drijven en boer Terhaerdt kwam ze, dus midden in de nacht, met de tractor en vee-aanhanger ophalen. In de supermarkt gingen de bijzondere ‘klanten’ de hele dag over de tong, vertelt een medewerkster. Ze kreeg vragen als: “Waarom heb je ze niet gehouden, lekker vers vlees, verse melk…¬†Maar dat hebben we toch niet gedaan. We hebben ze vriendelijk teruggeven aan de boer”.

Een vuurwerkverbod met Oud en Nieuw hoeft van Jan niet, maar hij pleit wel voor een gemeentelijk vuurwerkverbod. “Geen vuurwerk bij feesten en partijen”, vindt hij.