112

Woningen in Deventer ontruimd door sissende fosforgranaat van Max (18)

In de binnenstad van Deventer zijn enkele huizen ontruimd nadat in een tuin van een woning in Deventer een sissende fosforgranaat lag. Die granaat was onderdeel van de hobby van de 18-jarige Max Roffel… Hij vindt met zijn metaaldetector allerlei spullen uit de Tweede Wereldoorlog en stalt die in zijn kamer. Behalve dus die fosforgranaat.

Hij heeft in zijn collectie onder meer 1000 volle patronen, granaten, mortieren en ander militair materiaal. “Ik maak bijvoorbeeld granaten onschadelijk door ze in zoutzuur te leggen en dat bijt het explosieve spul eruit”, legt Max uit. Maar zondagochtend zag hij dat uit één van zijn granaten honingachtig spul lekte. Het ding siste en er kwam rook uit. Hij legde de granaat in de tuin, maar vergat dat en ging weg.

Rookwolk

Een buurman zag de sissende, rokende granaat en gooide er een emmer water overheen, met een enorme rookontwikkeling en de buurt op stelten tot resultaat. Al snel stonden de politie en de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) op de stoep om onderzoek te doen en ondertussen werd de hele buurt ontruimd.

Max schaamt zich dood en heeft iedereen in de buurt bezocht om sorry te zeggen. “Ik heb gezegd dat het me ontzettend spijt, en dat het nooit mijn bedoeling was mensen in gevaar te brengen, en dat ik me er wel voor schaamde dat de buurt in gevaar is gebracht en dat ik het sowieso niet nog een keer ga doen.”

Om een buurtbewoner te citeren: “Met een sisser is het begonnen, met een sisser is het afgelopen!”

Tekst: ANP | Beeld: SPS Media