Opmerkelijk

Klussen in ruil voor een kampeerplek op een landgoed

Kamperen aan de rand van een slotgracht met uitzicht op een kasteel. In Lottum kan het bijna voor niets, maar je moet er wel wat voor doen. Vijftig kampeerders klussen en kamperen deze week op het terrein van kasteel De Borggraaf, het kleinste bewoonde kasteel van Nederland.

Om landgoedeigenaren te ondersteunen bij het onderhoud organiseert stichting Vobula kampeerweken op landgoederen. In ruil voor een kampeerplek steken per jaar honderden vrijwilligers de handen uit de mouwen. Van 8.00 uur tot 13.00 uur wordt er gewerkt. Er wordt bijvoorbeeld gesnoeid, takken worden verwijderd en hekwerk wordt hersteld.

‘Onderhoud heel duur’

Het is voor de landgoedeigenaar onbetaalbaar om hiervoor betaalde krachten in te zetten. De vrijwilligers kiezen voor deze manier van vakantie vieren omdat ze natuurbehoud belangrijk vinden en ze zo op een goedkope manier kunnen kamperen op een bijzondere plek.

Ivo van de Voordt, die in zijn eentje in het kasteel in Lottum woont, is blij met alle hulp. Een kasteel of landgoed onderhouden kost namelijk veel tijd en geld. En dat ontbreekt er vaak bij de eigenaren. “Het geld zit in de gebouwen en de grond maar er moet wel belasting betaald worden”, aldus de kasteelheer.