Opmerkelijk

Jan Willem zat 2,5 lang in bloedhete trein zonder airco: 'Er gingen mensen out'

Rotterdammer Jan Willem Wiersma zal zijn treinreis naar Londen van vandaag niet snel vergeten. Door een defect aan de bovenleiding zat hij 2,5 uur vast in een bloedhete trein.

Net ten zuiden van Brussel ging het rond 11:00 mis met de trein. Een kabel van de bovenleiding knapte en kwam op de passerende internationale trein terecht. Langzaam kwam de trein tot stilstand. ”We merkten al gauw dat er echt iets niet oké was. We gaan echt een lange reis krijgen”, dacht Jan Willem.

Mensen gingen out

En een lange reis werd het. Pas rond de klok van 13:30 werden de passagiers uit de flink opgewarmde trein gehaald. ”Het was echt bloedheet in de trein, iedereen ging echt helemaal kapot! Er gingen mensen out en het werd ook steeds heter. De temperatuur liep natuurlijk buiten ook op en een deel van de trein stond in de brandende zon.”

Niemand mocht om veiligheidsredenen naar buiten en daarom werden passagiers gevraagd om de deuren te bewaken. ”Hoewel we niet wisten wat we moesten verwachten, bleef iedereen wel rustig”.

Door de stroomuitval in de trein konden ook de conducteurs niet iedereen goed op de hoogte houden, want ook het omroepsysteem was ermee gestopt.

Evacuatie

Na 2,5 uur werden alle passagiers eindelijk uit de trein gehaald en ondergebracht in een tunnel. Zo hoefden ze in ieder geval niet in de brandende zon te wachten. ”Iedereen is zeiknat”, zegt Jan Willem. ”Iedereen is echt doorweekt.”

Hoe de reis vervolgt gaat worden is nog niet helemaal duidelijk. Op Twitter laat Eurostar reizigers weten dat er een nieuwe trein aankomt. Of dat alle problemen opgelost zijn voor de reizigers is nog maar de vraag. Alle bagage ligt namelijk nog in de kapotte trein.