Opmerkelijk

Bord met tekst 'Allah's afbakbar' weggehaald op Zwarte Cross

Het was niet de bedoeling om mensen te beledigen met spottende borden op de Zwarte Cross. Dat laten de organisatoren van het festival maandag weten.

Op sociale media kwam veel kritiek op borden met teksten als ‘Leve de kleurling’, met daarbij een plaatje van een Oempa Loempa-dwerg uit de film Sjakie en de Chocoladefabriek. Ook stond er een bord op het terrein met de tekst ‘Allah’s afbakbar’.

De organisatie zegt dat op Zwarte Cross geen plek is voor racisme, discriminatie en respectloos gedrag, maar wel voor satire. “Als wij daarbij een grote groep mensen onbedoeld voor het hoofd stoten, dan laat ons dat zeker niet onbewogen.”

Het festival liet de teksten eerst staan, maar sprak in de tussentijd met mensen die in gesprek wilden met de organisatie. “Toen het aantal berichten dermate opliep en de sfeer grimmiger dreigde te worden, hebben wij besloten om terug te komen op ons eerdere besluit om het bord en het zeil te laten staan.”

De Zwarte Cross begon in 1997 als een kleine motorcrosswedstrijd waar iedereen aan kon meedoen. Sindsdien is het uitgegroeid tot een groot festival. In de afgelopen dagen trok dat 220.000 bezoekers naar de Achterhoek.

ANP/Redactie