Politiek

'Speciale opvang voor jihadkinderen die mogelijk gevaar vormen'

Terugkerende kinderen van jihadisten die mogelijk een gevaar vormen voor de samenleving, worden tijdelijk ondergebracht op een speciale opvanglocatie. Daar worden ze 24 uur per dag geobserveerd en begeleid. Aan de hand van deze bevindingen wordt bepaald of ze en bedreiging zijn voor de samenleving.

Alle oudere kinderen van Nederlandse jihadisten komen terecht op zo’n opvang, meldt het AD vrijdag. De AIVD stelt dat kinderen vanaf 9 jaar mogelijk gevechtstraining hebben gekregen.

Door de kinderen te volgen in een ‘orthopedagogische setting’, kan duidelijk worden of daar sprake van is. Ook moet dan naar voren komen of en welke trauma’s de kinderen hebben opgelopen en welke therapie daarbij nodig is.

Lees ook: Nederland: geen hulp aan terugkerende jihadist

Volledig afgezonderd

De opvang begint al zodra de kinderen in Nederland aankomen. Het is niet bekend waar de opvang plaatsvindt. Wel is duidelijk dat de kinderen volledig worden afgezonderd; ze zullen niet met andere kinderen in een instelling verblijven.

Op dit moment verblijven er 210 Nederlandse kinderen van jihadisten in Syrië en Turkije, 85 van hen zitten in detentiekampen in Noord-Syrië.

Het afgelopen jaar kwamen er 14 kinderen van jihadisten terug, die allen jonger zijn dan 9 jaar.

Beeld: ANP