Lifestyle & Entertainment

Songfestival naar Nederland: kost dat en wie gaat dat betalen..?

Welke Nederlandse gemeente haalt het Songfestival van 2020 binnen? De strijd is volop losgebarsten. Niet alleen in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag probeert men het zangspektakel naar zich toe te trekken, ook elders in het land doet men een gooi naar het gastheerschap.

Maastricht stelt graag het MECC ter beschikking en Arnhem pronkt met het Gelredome. Maar ook Noord-Nederland laat van zich horen. In Zwolle willen ze het ESF in de IJsselhallen hebben en Leeuwarden stelt het WTC Expo beschikbaar.

Poll

Uit een poll in onze uitzending van zondag bleek dat voor de meesten Amsterdam de stad is waar het songfestival georganiseerd moet worden. Maar ja, in het trotse Zwolle hebben ze de Peperbus en natuurlijk de IJsselhallen…

Wat Vindt Nederland?

Na de winst van Duncan buitelen vriend en vijand dus over elkaar heen: waar moet de winnaar van het Songfestival worden gehuldigd en wie gaat het Songfestival-spektakel volgend jaar betalen? We stelden al deze vragen aan ons Wat Vindt Nederland-panel.

Van de ruim 14 honderd deelnemers zegt 28 procent dat hij moeten worden gehuldigd in Hellevoetsluis. Maar ook 28 procent gunt de huldiging aan de huidige woonplaats van Duncan, Amersfoort. 14 procent wil een huldiging zoals die van Ajax op het Museumplein in Amsterdam. Tilburg wordt het niet als het ons panel ligt: 6 procent kiest voor die stad.

De volgende prangende kwestie: wie gaat de organisatie van het Songfestival volgend jaar betalen? Dat het in de papieren gaat lopen is duidelijk. Is men bereid om dit jaar 5 euro extra belasting te betalen om benodigde 20 miljoen binnen te halen. Daar is men kraakhelder over: slechts 14 procent ziet dat wel zitten. De rest, 82 procent, wil er niks van weten.