Gezondheid

Zwitserse techniek laat Nederlandse dwarslaesiepatiënt stukje lopen

De 35-jarige Gert-Jan Oskam raakte zeven jaar geleden grotendeels verlamd door een gedeeltelijke dwarslaesie. Door een nieuwe en volgens zijn revalidatiebehandelaars van de Sint Maartenskliniek ”revolutionaire techniek” kan hij nu, als een van de eersten, weer tientallen meters lopen.

Gert-Jan kreeg bijna 7 jaar geleden een dwarslaesie. Zijn behandelaar vertelde hem destijds: ”Je zult straks alleen je arm kunnen bewegen, dan kun je tenminste nog je neus krabben als je jeuk hebt.” Later kwam hij bij de Sint Maartenskliniek in Ubbergen voor een revalidatietraject. De arts van Gert-Jan, Ilse van Nes zag gelijk al dat hij erg gemotiveerd en trouw was om zijn therapie te volgen. “Toch liepen we tegen de grens aan van wat we samen konden bereiken.”

Eerste Nederlander

Oskam onderging als eerste Nederlander een operatie bij het team van Grégoire Courtine, een Zwitserse expert op het gebied van zenuwbeschadigingen en dwarslaesie. Hij kreeg een sonde in zijn ruggenmerg geïmplanteerd en een soort pacemaker in zijn buikholte. De apparatuur zorgt ervoor dat beschadigde zenuwen toch prikkels doorgeven. In combinatie met intensieve fysiotherapie wordt resultaat geboekt: Oskam kan nu in 6 minuten weer 80 meter lopen met elleboogkrukken.

De Sint Maartenskliniek in Ubbergen, bij Nijmegen, is zeer te spreken over de nieuwe techniek. De patiënt zelf ook. ”Ik ben door alle inzet van de afgelopen jaren veel zelfstandiger geworden, maar het kost ook nog steeds erg veel inspanning om stappen te zetten”, zegt hij.

Courtine heeft woensdag zijn onderzoeksresultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Mini-documentaire

Het revalidatietraject van Gert-Jan in de Sint Maartenskliniek is gevolgd door een cameraploeg. In de mini-documentaire ‘stap voor stap’ is zijn vooruitgang terug te kijken.

ANP/Redactie