Politiek

'Zoveel hulpgeld kan Sint Maarten niet in één keer verwerken'

Deze week is Hart van Nederland-verslaggever Anne Kruijsen op Sint Maarten om te kijken hoe het eiland er aan toe is, een jaar na de verwoestende orkaan Irma. Tijdens de nationale inzamelingsactie haalden we 19 miljoen euro op voor de noodhulp op het eiland. Wat gebeurt er met dat geld?

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het Nederlandse hulpgeld en de wederopbouw van Sint Maarten. Hij moet ervoor zorgen dat 550 miljoen euro die de Nederlandse regering beschikbaar stelde goed terechtkomt.

Belastinggeld

Er moet – een jaar na de verwoestende orkaan – duidelijk nog veel gebeuren op het eiland. Knops legt uit waarom het zo lang duurt. “Als je zoveel geld in een land steekt, komen daar altijd mensen op af die denken hieraan te kunnen verdienen. En dat willen we niet, want het is Nederlands belastinggeld”, vertelt hij. ”Ook kan Sint Maarten zoveel geld niet in één keer verwerken.”

Lees ook: Voedselbonnen uitdelen met het Rode Kruis op Sint Maarten

De honderden miljoenen worden gefaseerd afgegeven. Het eerste deel van 112 miljoen werd in april 2018 gestort. “Met dit eerste geld zijn we begonnen bij de kwetsbaarste mensen met de hoogste nood, zoals de ouderen en kwetsbaren”, aldus Knops. “het is belangrijk dat zij een dak boven hun hoofd hebben.”

De aankomende tijd staat er nog veel meer op de planning. Knops: “Het vliegveld, de haven en de enorme afvalberg op het eiland moeten worden aangepakt. Ik zou heel blij zijn als we over twee jaar kunnen zeggen: ‘Er is nauwelijks nog wat te zien van de ramp van toen.’”

Lees hier alles over orkaan Irma, toen en nu