Zorgen om bemanning Russisch schip Terneuzen

De internationale transportfederatie ITF maakt zich zorgen over de bemanning van een Russisch vrachtschip dat al maanden in Terneuzen aan de ketting ligt. Gijs Mol (ITF) was maandag aan boord en stelde vast dat het verse voedsel als groente en fruit, op is. Er liggen nog wat zakken aardappelen, rijst en uien en er is nog water voor een paar dagen, meldt hij.

Schuldeisers hebben in mei beslag gelegd op het schip wegens wanbetaling door de Russische rederij. Sindsdien ligt het schip stil in de have van Terneuzen.

Inwoners van Terneuzen en de jonge havenwerkers van FNV Havens Youngsters zamelen voedsel in om de nood te lenigen. ”Ze hebben nu in ieder geval voedsel”, aldus Mol. Hij vraagt zich af of de 21 bemanningsleden, allen Russen, nog wel worden betaald. De bemanning zegt van wel. Volgens Mol zou het zo kunnen zijn dat het grootste deel van het salaris naar de familie in Rusland wordt overgemaakt.

”Het schip ligt aan de kade waardoor de opvarenden zelf aan wal boodschappen kunnen doen. Maar dan moeten ze wel wat te besteden hebben”, aldus Mol.

ANP