112

Zelfstandig wonen Mike J. 'onnavolgbaar' volgens nabestaanden

Mike J., de veroordeelde stiefvader van het ‘meisje van Nulde’, gaat zelfstandig wonen. De nabestaanden reageren geschokt en noemen de beslissing “onnavolgbaar”. De man die momenteel in een tbs-kliniek zit, mag binnenkort buiten de beveiligde zone van de kliniek beschermd gaan wonen met begeleiding van afstand.

Zelfstandig wonen is voor tbs’ers de stap na onbegeleid verlof en de stap voor proefverlof. J. is al honderden keren op onbegeleid verlof geweest.

Verlenging tbs-behandeling

Afgelopen december nog verloor J. een rechtszaak over de verlenging van zijn tbs-behandeling. Hij was in beroep gegaan tegen de verlenging met twee jaar omdat hij meent klaar te zijn voor een voorwaardelijke beëindiging van de maatregel, maar verloor die zaak. Advocaat Sébas Diekstra reageert desgevraagd namens de nabestaanden: “Voor cliënten is het onnavolgbaar dat er tijdens het hoger beroep nog altijd sprake bleek van een veel te hoog recidiverisico, maar de veroordeelde desalniettemin buiten de kliniek mag verblijven.’’

Lees ook: Mike J. verliest beroep tegen tbs-verlenging

Mike J. werd tot twaalf jaar cel en tbs veroordeeld voor de gewelddadige dood van kleuter Rowena Rikkers in 2001. De dochter van zijn vriendin kwam door stelselmatige mishandeling om het leven en haar lichaamsdelen werden teruggevonden bij onder meer Hoek van Holland en Strand Nulde. Ook haar moeder werd veroordeeld.