112

Zaak tegen blokkeer-Friezen A7 tijdens intocht Sint begonnen

Onder grote publieke belangstelling heeft de rechtbank in Leeuwarden een begin gemaakt met de zaak over de A7-blokkade op de dag van de landelijke sinterklaasintocht in 2017. Het gaat om een niet-inhoudelijke zitting.

In totaal worden 34 personen tussen de twintig en zestig jaar verdacht van het blokkeren van de A7 ter hoogte van Oudehaske op 18 november. Zij parkeerden hun auto’s op de snelweg. Hierdoor konden drie bussen met aanhangers van Kick Out Zwarte Piet niet doorrijden naar Dokkum, waar zij wilden demonstreren bij de intocht. Er ontstond een kilometerslange file. De betoging tegen Zwarte Piet ging uiteindelijk niet door na een noodbevel.

Gevaarlijke verhindering

Volgens het Openbaar Ministerie zorgde de blokkade voor een gevaarlijke situatie. Ook het verhinderen van een betoging wordt de groep aangerekend. Daarbij zou intimiderend gedrag zijn vertoond. Een vrouwelijke verdachte wordt tevens verdacht van opruiing. Zij zou een oproep tot de blokkade op Facebook hebben gezet. Tien verdachten zijn aanwezig in een volle zittingszaal.

Vrijdag komen alleen onderzoekswensen aan de orde. De inhoudelijke behandeling staat voor het najaar gepland.

Facebook-oproep

Advocaat Tjalling van der Goot, die 33 personen bijstaat, wil onder andere dat een agent wordt gehoord die voor de dag van de blokkering opdracht zou hebben gegeven om de Facebook-oproep te verwijderen. Zij heeft hieraan gehoor gegeven, dus de verdenking tegen haar moet vervallen, aldus de raadsman. Andere agenten moeten volgens de advocaat worden gehoord omdat zij de auto’s enige tijd hebben laten staan, waardoor de blokkering onnodig lang heeft geduurd.

De rechtbank doet later op vrijdag uitspraak over de wensen.

Bovenstaande video is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.